Dünyanın her yerinde, her an pek çok trafik kazası meydana gelmektedir. Trafik kazalarının ölüme varan olumsuz sonuçları olmakla beraber, kaza sonrası araç sahiplerini en çok meşgul eden hususların başında, kazaya karışan araçlara ilişkin yürütülecek hukuki süreç gelmektedir.
Yaralanma veya ölüm meydana gelen kazalarda, 112 Acil servisten ve 145 Alo Trafikten gerekli destekler alınmalıdır.
Eğer kazada yaralanma veya ölüm yoksa meydana gelen kaza "maddi hasarlı trafik kazası" olarak nitelendirilir. Böyle bir kazada, kazaya karışan sürücülerin "kaza tespit tutanağı" doldurmaları gerekir. Meydana gelen kaza, ufak bir kaza ise, sürücüler genellikle kendi aralarında anlaşmaya giderler. Ancak daha büyük, hukuki işlem gerektiren kazalarda, polis veya jandarma çağrılması gerekir. Örneğin kazaya karışan sürücünün alkol etkisinde olması, ehliyetsiz olması, 18 yaşının altında olması gibi hususlar buna örnek gösterilebilir.
"Maddi hasarlı trafik kazası" olarak nitelendirilen, yani can kaybına ya da yaralanmaya yol açmamış trafik kazalarında, yukarıda belirtildiği üzere, kaza tespit tutanağı doldurulmalıdır. Kaza sonrası, kaza anında tutulan kaza tutanağının, 5 iş günü içerisinde sigorta şirketine iletilmesi gerekir. Gönderilen bu tutanak, sigorta şirketince incelenir. Sigorta şirketi bir "hasar dosyası" açar. Açılan bu dosya Sigorta Bilgi Merkezine yani TRAMER'a iletilir. TRAMER'ın yaptığı incelemeyle, kusur oranı, yapılacak ödeme miktarı belirlenir. Bu incelemenin sonucu sigorta şirketine iletilir ve böylece ödeme yapması gereken taraf, diğer tarafa gerekli ödemeyi yapar. TRAMER kararına sigorta şirketince itiraz edilmesi halinde, tekrar inceleme yapılır ve nihai karar verilir. Nihai karar, değiştirilemez. Sigorta şirketi, belirlenen ödemeyi yapmakla mükellef olur.
Eğer kazaya karışan karşı tarafın trafik sigortası yoksa polis çağrılıp zabıt tutulması gerekir. Haklı tarafın KASKO sigortası olması halinde, sigorta şirketi doğrudan tüm hasarları karşılamaktadır. Böylelikle haklı taraf, karşı tarafla problem yaşamaktan kurtulup zararını sigorta şirketinden tazmin edebilmektedir.
Park halindeki araca çarpıp kaçma yahut seyir halindeyken çarpıp kaçma gibi durumlarda, biliniyorsa özellikle araç plakasıyla beraber emniyete bu araç şikâyet edilebilmektedir. KASKO sigortası olması durumundaysa, araç tespit edilemese dahi sigorta şirketince hasarın karşılanması talep edilebilmektedir. Zorunlu trafik sigortasıyla, olası bir kazada karşı tarafa ve üçüncü şahıslara verilecek hasarlar teminat altına alınmaktadır. Yani kişinin tek taraflı yaptığı kazalarda sigorta şirketinden bir tazminat talebinde bulunması mümkün değildir.26 Nisan 2016 tarihli değişiklikle beraber, trafik sigortası genel şartlarında değişiklik yapılmış ve bu tarihten sonra yapılan tek taraflı kazalara ilişkin tazminat yolu kapatılmıştır.
Eğer kaza neticesinde hayatını kaybeden kazazedenin yakını ek tazminat talebinde bulunmak isterse, kazaya ilişkin evrakları ve taleplerini içerir dilekçeyi sigorta şirketine iletmelidir. Sigorta şirketinden 15 gün içinde olumsuz bir yanıt gelmesi durumunda, sigortalı müteveffanın yakınları bu hususu mahkemeye taşıyabilirler.