Saklı pay sahibi mirasçı,murisin yaptığı tasarruflara karşı miras payları belirli oranlarda korunan mirasçılardır. Murisin üzerinde tasarruf edemeyeceği şekilde bir miras hakkına sahip olan mirasçılara saklı pay sahibi mirasçı denilmektedir. Medeni Kanunda sayılan saklı paylı mirasçılar şunlardır:
Murisin altsoyu (Çocukları, evlatlıkları, torunları ve onların çocukları)
Murisin anne-babası
Murisin eşi
Daha önce murisin kardeşleri de saklı paylı mirasçı olarak sayılırken,yapılan değişiklikle saklı paylı mirasçı olmaktan çıkarılmıştır.
MİRASTA SAKLI PAY ORANLARI NEDİR?
Miras hukukunda saklı pay,murisin miras hakkına tecavüz eden bazı tasarruflarına karşı korunan, yasal miras payının belirli bir oranıdır.Saklı pay sahibi mirasçının saklı pay üzerindeki miras hakkı ortadan kaldırılamaz.
Buna göre saklı paylar:
Altsoy İçin Saklı Pay: Miras bırakanın altsoyu için yasal miras payının 1/2’si saklı pay hakkıdır.
Anne-Baba İçin Saklı Pay: Anne ve babanın her biri için yasal miras payının 1/4’ü saklı pay olarak kabul edilir.
Sağ Kalan Eş İçin Saklı Pay: Sağ kalan eş için altsoy ile birlikte veya anne-baba ile birlikte mirasçı olması durumunda yasal miras payının tamamı; diğer durumlarda yani tek başına veya 3. Zümre ile birlikte mirasçı ise burada da yasal miras payının 3/4’ü saklı pay olarak kabul edilmiştir.
Tenkis Davası Nedir?
Tenkis davası, murisin saklı pay sahibi mirasçıların miras hakkına yaptığı tecavüzün giderilmesi için açılan bir davadır.
Tenkis davası murisin ölümü halinde açılabilen bir davadır. Muris sağ iken bu davanın açılması mümkün değildir.